Hotel se nahaja v starem mestnem jedru, v bližini ostankov starega rimskega mesta Emona, o čemer priča tudi ime ceste na kateri hotel stoji. Samo nekaj korakov stran boste našli arheološke izkopanine in ostanke iz rimskih časov (rimski zid).

Do reke Ljubljanice, ki je središčna in povezovalna nit starega mestnega jedra je le nekaj korakov po slikovitih uličicah mimo glavnega festivalnega prostora Križanke s Križevniško cerkvijo, ki je delo svetovno znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.  V bližini se nahaja NUK Narodna in Univerzitetna Knjižnica, ki je prav tako Plečnikovo delo, le nekaj korakov naprej pridemo do lično urejenega nabrežja. Takoj se znajdemo v delno še ohranjeni srednjeveški Ljubljani z markantnimi uličicami in trgi z množico slikovitih lokalov in trgovinic na nasprotnem bregu Ljubljanice, kamor pridemo preko več kamnitih mostov in lesenih brvi.

Hotel Mrak je odlična lokacija za bivanje v centru Ljubljane, saj so vse pomembne državne in mestne znamenitosti ter ustanove dostopne peš. V sodelovanju z našo partnersko turistično agencijo smo pripravili ponudbo za voden ogled mesta v manjših skupinah. Ogled traja dve uri in je posebno doživetje za spoznavanje Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016.

KRIŽANKE

Križanke je skupno ime za kompleks nekdanjega samostana nemškega viteškega reda (»križnikov«, po katerih so dobile ime) v Ljubljani. Ležijo ob Trgu francoske revolucije, med Emonsko cesto, Zoisovo cesto in Gosposko ulico..

V Križankah od leta 1952 domuje Javni zavod Festival Ljubljana, v centralnem delu nekdanjega križevniškega samostana pa je že prej bila Srednja šola za oblikovanje in fotografijo. Zunanji prostori služijo kot prostori za kulturne prireditve.

NUK

Nastanek knjižnice je povezan z odlokom cesarice Marije Terezije iz leta 1774, s katerim je 637 knjig, ki so bile rešene ob požaru razpuščenega jezuitskega kolegija v Ljubljani, namenila za splošno uporabo knjižnici, ustanovljeni pri ljubljanskem liceju. Naziv Univerzitetna knjižnica v Ljubljani si je knjižnica pridobila leta 1938 na osnovi Zakona o univerzah in Splošne univerzitetne odredbe. Načrte za novo Univerzitetno knjižnico je ustvaril arhitekt Jože Plečnik v letih 1930-31.

V monumentalno stavbo v neposredni bližini univerze se je knjižnica vselila spomladi, leta 1941. Plečnikova knjižnica je kulturni spomenik najvišjega reda.

iEMONA  

iEmona, ki je na ogled ob Kongresnem trgu, je izvirna muzejska predstavitev in obenem informacijska točka o zapuščini nekdanjega rimskega mesta Emona, ki je stalo na območju današnjega mestnega središča Ljubljane. V primeru, da se podate na samostojen ogled krožne arheološke poti po rimski Ljubljani, je obisk iEmone priporočljiv kot začetna točka. Informacije o arheološki poti ter vstopnice za ogled so na voljo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Predstavitev je na ogled vsak dan med 9.00 in 21.00.

Vstop v iEmono je prost.

iemona-1

MUZEJ ILUZIJ 

Muzej iluzij je muzej zabavnih in poučnih doživetij, kjer preizkušate meje svojega zaznavanja. Relativnost je v njem nekaj, kar doživite dobesedno. Iluzije v njem vam omogočijo drugačno doživetje prostora in vsega, kar mislite, da veste o njem.

Odprto vsak dan od 9.00 do 22.00.

Opisi eksponatov so v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

LJUBLJANSKI GRAD

Ljubljanski grad je ljubljanska srednjeveška arhitekturna znamenitost, ki stoji na Grajskem griču. Glede na arheološke raziskave je na območju grajskega kompleksa človekova prisotnost neprekinjena od leta 1200 pr. Svojo prvotno obliko je grad zamenjal v 15. stoletju, ko je doživel povečavo (sklenjeno obzidje z ogelnimi stolpi in dvema vhodnima stolpoma, preko katerih so vodila dvižna vrata ter grajska kapela). V 16. in 17. stoletju so postopno nastali ostali objekti, ki mejijo na grajsko dvorišče in tvorijo sedanjo celoto grajskega poslopja.

Svetujemo voden ogled Ljubljanskega gradu za popolno doživetje srednjeveške realnosti v Ljubljani. Vstop v grad je možen vsak dan med 10.0 in 20.00 uro.

NARODNA GALERIJA SLOVENIJE

Narodna galerija Slovenije je osrednja galerija slovenskih likovnih del. Ustanovljena je bila leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom.

PARK TIVOLI

Največji ljubljanski park je oddaljen le 10 minut pešpoti iz centra in je idealen za sprostitev in umik iz mestnega vrveža. Park ima številne sprehajalne poti, cvetlične ureditve, fontane in kipe. Glavne točke parka so trije veliki kostanjevi drevoredi in Jakopičev drevored, ki ga je razširil in uredil Plečnik.

Park je pogosto zbirno mesto športnih navdušencev in uličnih glasbenikov.

OPERA

Stavba Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet je bilo zgrajeno med letoma 1890 in 1892 v neorenesančnem slogu po načrtih čeških arhitektov Jana Vladimírja Hráskýja in Antona Hrubyja. Prvotno je stavba bila namenjena Deželnemu gledališču, kjer so se uprizarjale dramske in operne predstave.

Od leta 1892 je Opera imela stalne dirigente, soliste in zbor, glasbeniki pa so bili najeti, od leta 1908 pa člani takrat ustanovljene Slovenske filharmonije. Leta 1911 se je nemško gledališče preselilo v novo stavbo (današnjo Dramo). Spomladi leta 1918 je Gledališki konzorcij prevzel aktivnosti, da bi v sezoni 1918/19 začel ponovno delovati slovenski oder. Izvajali so predvsem francoske in italijanske opere, nekaj pa tudi slovanskih. Spomladi 1919 je začel delovati tudi balet.

DRAMA

24. aprila 1867, se je v Ljubljani zbralo dvanajst zavednih in uglednih mož in ustanovili so Dramatično društvo. Stavba današnjega nacionalnega gledališča je izdelal dunajski arhitekt Alexander Graf leta 1909. SNG Drama Ljubljana je danes osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim in najuglednejšim ansamblom, v katerem je trenutno 47 igralk in igralcev. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

drama

CANKARJEV DOM

Cankarjev dom (uradno Javni zavod Cankarjev dom, kulturni in kongresni center ) je slovensko kulturno in kongresno središče v Ljubljani. Imenuje se po Ivanu Cankarju, enem največjih slovenskih književnikov. Zgradbo je načrtoval arhitekt Edo Ravnikar, postavljena  je bila med letoma 1977 in 1982. Ima štiri dvorane, poimenovane po vidnih slovenskih ustvarjalcih: skladatelju Jakobu Gallusu (Gallusova dvorana), dramatiku Antonu Tomažu Linhartu (Linhartova dvorana), pesniku Srečku Kosovelu (Kosovelova dvorana) in pisatelju Bojanu Štihu (Štihova dvorana).

PLEČNIKOVA HIŠA

Ljubljančan Jože Plečnik (1872 – 1957) velja za enega najpomembnejših pionirjev sodobne arhitekture na svetu. Njegov ustvarjalni opus je zaznamoval podobo treh srednjeevropskih mest: Dunaj, Prago in še posebej rodno Ljubljano. Seznanite se z življenjem in delom slovitega arhitekta, ki je zaznamoval podobo Ljubljane. V Plečnikovi hiši sta na ogled ohranjen arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Odprto od torka do nedelje 10.00-18.00. Zaprto ob ponedeljkih in nekaterih praznikih (1.11., 25.12 ter 1.1.)

ŽIVALSKI VRT

Območje živalskega vrta se nahaja v okolju naravnega gozda in travnikov in je del zaščitenega krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Živalski vrt je velikost skoraj 20 hektarjev in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Več o vrstah živali, urniku in cenah si lahko ogledate na spletni povezavi: http://www.zoo-ljubljana.si

ODPRTA KUH’NA

Odprta kuhna je edinstvena in najbolj priljubljena kulinarična tržnica, ki že od leta 2013 prinaša svežino in novosti na slovensko kulinarično sceno. Od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni med svoje stojnice vabi mnoge ljubitelje dobre hrane in sproščenega druženja.

Doslej se je na stojnicah Odprte kuhne predstavilo že preko 100 restavracij iz celotne Slovenije, obiskovalci pa so lahko poskusili že blizu tisoč različnih slovenskih in mednarodnih jedi in pijač.

F008849-odprta_kuhna_jost_gantar_5_orig_jpg-photo-l