Zidovi hotela Mrak skrivajo zanimivo in poetično zgodbo o slovenskem pisatelju in njegovi muzi, njegov vrt pa dvesto let staro vinsko trto, ki še vedno nudi prijetno senco in okusno peneče vino, znano kot “Mrakova penina”. Hotel Mrak se nahaja v središču starega mestnega jedra Ljubljane. Ko vstopite v preddverje, začutite prijetno in toplo vzdušje, edinstveno po svoji zgodovini in lokaciji. To je bil dom znanega slovenskega pisatelja in dramatika Ivana Mraka.

Njegov oče, Valentin Mrak, je kot mladenič začel delati kot pomočnik v kuhinji gostišča na mestu, kjer danes stoji hotel Lev. Ker je svoje delo opravljal vestno, je kmalu napredoval v pomočnika vodje in prevzel posle. Ko je kupil hišo in svoj posel ter družino preselil na sedanjo lokacijo hotela v bližini arheoloških izkopanin rimskega zidu, je bil nad njimi  tako navdušen, da se je odločil svoje gostišče poimenovati  “Pri starem Rimljanu”.

Gostišče je kmalu zaslovelo po odličnih slovenskih tradicionalnih jedeh in postalo priljubljen kraj srečanja različnih umetnikov, pisateljev, slikarjev, arhitektov, profesorjev in boemov. Bilo je lepo urejeno in je imelo nekaj sob, ki so jih poimenovali po znanih slovenskih pesnikih Prešernu in Aškercu. Plesne zabave, druženja in različna literarna srečanja so gostili v prostoru z oboki, ki je po hodniku vodila do čudovitega vrta in je bila znana kot “salon”. Tukaj je potekalo tudi prvo srečanje slovenske nacionalne vlade leta 1918. Kasneje so prostor spremenili v majhno jedilnico in ga posvetili  spominu na dramatika in pisatelja Ivana Mraka. Zdaj stene sobe krasijo zgodovinske fotografije in grafike. Leta 1916 se je gostišče “Pri starem Rimljanu” preimenovalo v gostišče “Pri Mraku”. 

Vrt gostišča so krasili oleandri, palme in stara vinska trta, ki še danes zagotavlja senco in daje vrtu čar. Vsak september tukaj poteka poseben dogodek: tradicionalna trgatev, ko je grozdje zrelo in dovolj sladko za pridelavo vina. Hišno vino pridobijo  po tradicionalni metodi in je znano kot peneče vino “Mrakova penina”.

Karizmatični boem Ivan Mrak

Prvi lastnik Valentin je imel pet otrok, najmlajši je bil slovenski dramatik in pisatelj Ivan Mrak (1906 – 1986), ki je zagotovo pustil poseben pečat v slovenski literaturi, predvsem zaradi svoje nekoliko ekscentrične, skrivnostne in karizmatične osebnosti. Bil je znan po pisanju himničnih tragedij v zapletenem, nekoliko vzvišenem slogu.  V času svojega življenja je veljal kot velik individualist, globoko zaverovan v moč svoje umetnosti. Živel in delal je tudi v Parizu, Pragi, Münchnu in Zagrebu. Literarni kritiki in zgodovinarji ga opisujejo kot človeka visokih etičnih načel, ki je preziral nenačelno vedenje in hinavščino. V času svojega življenja se je pogosto upiral uveljavljenim družbenim normam in takratna mladina ga je videla kot “simbol svobode in živi primer upornika”. Poročen je bil z enajst let starejšo slovensko slikarko in umetnico Karlo Bukovec, svojo muzo. Oba sta živela in delala v tej hotelski stavbi.

Od leta 2016 je hotel v lasti družine Kuharič, ki bo hotelu vdihnila sodobnost,  hkrati pa še naprej ohranjala njegove značilnosti in bogato tradicijo.