Plečnikova Ljubljana

Hotel leži v starem mestnem jedru, v bližini ostankov starega rimskega mesta Emona, o čemer priča tudi ime ceste, na kateri je hotel. Samo nekaj korakov stran so arheološke izkopanine in ostanki iz rimskih časov (rimski zid).

Do reke Ljubljanice, ki je središčna povezovalna nit starega mestnega jedra, je le nekaj korakov po slikovitih uličicah mimo glavnega festivalnega prostora Križanke s Križevniško cerkvijo, ki je delo svetovno znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja. V bližini je NUK – Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je prav tako Plečnikovo delo, le nekaj korakov naprej je lično urejeno nabrežje. V neposredni bližini je delno ohranjena srednjeveška Ljubljana z markantnimi uličicami in trgi ter množico slikovitih lokalov in trgovinic na nasprotnem bregu Ljubljanice, do katerega se lahko sprehodite po enem od kamnitih mostov in lesenih brvi.

Hotel Mrak je odlična lokacija za bivanje v centru Ljubljane, saj so vse pomembne znamenitosti in ustanove le nekaj korakov stran ter dostopne po nekaj minutah hoje. V sodelovanju s partnersko turistično agencijo smo pripravili ponudbo za voden ogled mesta v manjših skupinah. Po predhodnem dogovoru so mogoči individualni ogledi znamenitosti. Ogled traja dve uri in je posebno doživetje za spoznavanje Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016.

Križanke

1 min hoje

Križanke so skupno ime za kompleks nekdanjega samostana nemškega viteškega reda (»križnikov«, po katerih so dobile ime) v Ljubljani. Ležijo ob Trgu francoske revolucije med Emonsko cesto, Zoisovo cesto in Gosposko ulico.

V Križankah od leta 1952 domuje Javni zavod Festival Ljubljana, v centralnem delu nekdanjega križevniškega samostana pa je Srednja šola za oblikovanje in fotografijo. Zunanji prostori služijo kot prostori za kulturne prireditve.

NUK

2 min hoje

Nastanek knjižnice je povezan z odlokom cesarice Marije Terezije iz leta 1774, s katerim je 637 knjig, ki so bile rešene ob požaru razpuščenega jezuitskega kolegija v Ljubljani, namenila za splošno uporabo knjižnici, ustanovljeni pri ljubljanskem liceju. Naziv Univerzitetna knjižnica v Ljubljani si je knjižnica pridobila leta 1938 na osnovi Zakona o univerzah in Splošne univerzitetne odredbe. Načrte za novo Univerzitetno knjižnico je ustvaril arhitekt Jože Plečnik v letih 1930–31.

V monumentalno stavbo v neposredni bližini univerze se je knjižnica vselila spomladi leta 1941. Plečnikova knjižnica je kulturni spomenik najvišjega reda.

iEmona

6 min hoje

iEmona, ki je na ogled ob Kongresnem trgu, je izvirna muzejska predstavitev in obenem informacijska točka o zapuščini nekdanjega rimskega mesta Emona, ki je stalo na območju današnjega mestnega središča Ljubljane. Če se podate na samostojen ogled krožne arheološke poti po rimski Ljubljani, je obisk iEmone priporočljiv kot začetna točka.

Informacije o arheološki poti in vstopnice za ogled so na voljo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Dunja Wedam, fototeka Turizem Ljubljana

Vurnikova hiša

10 min hoje

Vurnikova hiša oziroma nekdanja Zadružna gospodarska banka na Miklošičevi ulici je ena najznamenitejših ljubljanskih stavb. S svojim bogato okrašenim pročeljem deloma izstopa iz okvira svojega sicer podobno živopisnega secesijsko obarvanega dela mesta. Leta 1921 jo je zgradil arhitekt Ivan Vurnik, velja pa za enega najlepših primerov arhitekture narodnega sloga. Poslikava pročelja je delo arhitektove soproge Helene Vurnik, po rodu Dunajčanke, ki je sodelovala pri moževem raziskovanju in ustvarjanju tipične slovenske arhitekture.

Luka Esenko, fototeka Turizem Ljubljana

Zmajski most

13 min hoje

Zmajski most, ki ga krasijo znameniti kipi zmajev, je najbolj znana podoba Ljubljane. Kipi zmajev, ki delujejo nekoliko strašljivo in skorajda resnično, so mojstrovina, ki buri domišljijo, že odkar je bil most postavljen. Most je tudi sicer popolnoma edinstvena stvaritev. Velja za izreden tehnični spomenik in za vrhunsko stvaritev secesijske arhitekture s preloma 19. in 20. stoletja. Zgrajen je bil v letih 1900 in 1901 in je bil prva prava železobetonska konstrukcija v mestu ter eden prvih, pa tudi največjih tovrstnih mostov v tedanji Evropi.

Dunja Wedam, fototeka Turizem Ljubljana

Prešernov trg

8 min hoje

Ljubljana je eno redkih mest, kjer na osrednjem trgu ne stoji spomenik kakemu lokalnemu heroju, temveč pesniku. France Prešeren (1800–1849), ki je najbolj slovel po sonetih in je večino svojih del ustvaril v slovenskem jeziku, je bil eden največjih pesnikov evropske romantike. Prešernov spomenik je bil odkrit jeseni 1905 in je delo arhitekta Maksa Fabianija in kiparja Ivana Zajca. Spomenik prikazuje Prešerna in nad njim muzo pesništva, ki drži lovorovo vejico.

Prešernov trg se nadaljuje na osrednji prehod mimo reke Ljubljanice – Tromostovje, kompleksa treh kamnitih mostov, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.

Dunja Wedam, fototeka Turizem Ljubljana

Robbov vodnjak

8 min hoje

Vodnjak treh kranjskih rek, ki stoji na robu Mestnega trga, je eden najbolj znanih spomenikov baročne Ljubljane. Med letoma 1743 in 1751 ga je izdelal beneški kipar in arhitekt Francesco Robba. Kipar iz Benetk je večino življenja preživel v Ljubljani in velja za najboljšega mojstra kamna v baročnem času v Ljubljani. 

Vodnjak je nastal po zgledu slovitih rimskih vodnjakov – trije kipi rečnih bogov, ki ga krasijo, verjetno predstavljajo tri kranjske reke: Savo, Ljubljanico in Krko.

Staderzen, fototeka Turizem Ljubljana

Ljubljanski grad

21 min hoje

Ljubljanski grad je ljubljanska srednjeveška arhitekturna znamenitost, ki stoji na Grajskem griču. Glede na arheološke raziskave je na območju grajskega kompleksa človekova prisotnost neprekinjena od leta 1200 pr. n. št. Svojo prvotno obliko je grad zamenjal v 15. stoletju, ko je doživel povečavo (sklenjeno obzidje z ogelnimi stolpi in dvema vhodnima stolpoma, prek katerih so vodila dvižna vrata ter grajska kapela). V 16. in 17. stoletju so postopno nastali preostali objekti, ki mejijo na grajsko dvorišče in tvorijo sedanjo celoto grajskega poslopja. Grad je dostopen tudi s panoramsko vzpenjačo.

Arhiv MGML

Mestni muzej

1 min hoje

V neposredni bližini hotela je Mestni muzej Ljubljana, ki hrani večtisočletno kulturno dediščino ljubljanskega prostora. Domuje v pomembni zgodovinski stavbi, Turjaški palači, ki je bila nekoč sedež deželnih knezov.

Muzej skrbi za ohranjanje, proučevanje in popularizacijo ljubljanske zgodovine in kulturne dediščine. Zbirka muzeja obsega več desettisoč enot, med katerimi najbolj izstopata najstarejše leseno kolo na svetu in okoli 40.000 let stara lesena puščica.

Plečnikova hiša

7 min hoje

Ljubljančan Jože Plečnik (1872–1957) velja za enega najpomembnejših pionirjev sodobne arhitekture na svetu. Njegov ustvarjalni opus je zaznamoval podobo treh srednjeevropskih mest: Dunaj, Prago in še posebej rodno Ljubljano. V Plečnikovi hiši sta na ogled ohranjen arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Muzej iluzij

5 min hoje

Muzej iluzij je muzej zabavnih, poučnih doživetij, v katerem preizkušate meje svojega zaznavanja. Relativnost je v njem nekaj, kar doživite dobesedno. Iluzije vam omogočijo drugačno doživetje prostora in vsega, kar mislite, da veste o njem.

Narodna galerija Slovenije

14 min hoje

Narodna galerija Slovenije je osrednja galerija slovenskih likovnih del. Ustanovljena je bila leta 1918. Hrani največjo zbirko umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobjih med srednjim vekom in modernizmom.

Opera

10 min hoje

Stavba Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet je bila zgrajena med letoma 1890 in 1892 v neorenesančnem slogu po načrtih čeških arhitektov Jana Vladimírja Hráskýja in Antona Hrubyja. Prvotno je bila stavba namenjena Deželnemu gledališču, v katerem so se uprizarjale dramske in operne predstave.

Od leta 1892 je imela Opera stalne dirigente, soliste in zbor, od leta 1908 so v Operi sodelovali člani takrat ustanovljene Slovenske filharmonije. Izvajali so predvsem francoske in italijanske opere, nekaj pa tudi slovanskih. Spomladi 1919 je začel delovati tudi balet.

Drama

4 min hoje

24. aprila 1867 se je v Ljubljani zbralo dvanajst zavednih, uglednih mož in ustanovili so Dramatično društvo. Stavbo današnjega nacionalnega gledališča je izdelal dunajski arhitekt Alexander Graf leta 1909. SNG Drama Ljubljana je danes osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim, najuglednejšim ansamblom. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

Luka Esenko, fototeka Turizem Ljubljana

Glavna tržnica

12 min hoje

Glavna ljubljanska tržnica ni zgolj nakupovalno središče, ampak je tradicionalno tudi kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo. Glavna tržnica obsega tržnico na prostem, pokrito tržnico med obema trgoma in Plečnikove pokrite tržnice ob reki Ljubljanici.

Sloviti arhitekt Jože Plečnik je pokrito tržnico, ki je bila zgrajena med letoma 1940 in 1944, zasnoval kot niz pokritih tržnic ob reki, v dveh etažah, ki s svojo ukrivljenostjo sledita njenemu toku. Vodno stran je opremil s polkrožnimi okni, na cestni strani je stavbi tržnic okrasil z dolgima vrstama stebrov. Celoten kompleks odraža renesančne zglede.

Odprta kuh'na

12 min hoje

Odprta kuhna je edinstvena, najbolj priljubljena kulinarična tržnica, ki že od leta 2013 prinaša svežino in novosti na slovensko kulinarično sceno. Od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni med svoje stojnice na odprtem delu glavne ljubljanske tržnice vabi mnoge ljubitelje dobre hrane in sproščenega druženja.

Doslej se je na stojnicah Odprte kuhne predstavilo že več kot sto restavracij iz celotne Slovenije, obiskovalci pa so lahko pokusili že blizu tisoč različnih slovenskih in mednarodnih jedi in pijač.

Park Tivoli

15 min hoje

Največji ljubljanski park je idealen za sprostitev in umik iz mestnega vrveža. Park ima številne sprehajalne poti, cvetlične ureditve, fontane in kipe. Glavne točke parka so trije veliki kostanjevi drevoredi in Jakopičev drevored, ki ga je razširil in uredil Plečnik.

Park je pogosto zbirno mesto športnih navdušencev in uličnih glasbenikov.

Živalski vrt

36 min hoje

Območje živalskega vrta leži v okolju naravnega gozda in travnikov in je del zaščitenega krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Živalski vrt je velik skoraj 20 hektarjev in ima 6,5 km sprehajalnih poti. Več o vrstah živali, urniku in cenah si lahko ogledate na spletni povezavi.