Dizajn

V neposredni bližini hotela so številni kulturnozgodovinski arhitekturni biseri. Osem izmed njih je na poseben način predstavljenih v hotelu. Grafična oblikovalka Julija Strle Zornik jih je upodobila na unikatnih stenskih tapetah in nekaterih hotelskih dodatkih. V hotelu je zbirka avtorskih fotografij Tihomirja Pinterja z motivi arhitekturne dediščine in sodobne arhitekture ter portreti nekaterih umetnikov, ki živijo in ustvarjajo v okolici.

Tu spi zmaj.
Zmajski most

Zgodovina ne zna natančno pojasniti, kako je zmaj postal simbol Ljubljane. Najpogosteje omenjena legenda o izvoru mita o ljubljanskem zmaju govori o Jazonu in Argonavtih, ki so se na svoji poti skozi ljubljansko barje zapletli v boj na življenje in smrt z ogenj bruhajočo pošastjo. Ubogi zmaj je v bitki sicer potegnil krajšo, a našel nov dom v grbu mesta Ljubljane in vseh z Ljubljano povezanih stvareh. Legenda pravi, da zmaji na Zmajskem mostu pomahajo z repi, ko gre mimo devica. Mi še vedno čakamo.

Pisanje z roko. Poskusite kdaj. 
Zdravljica – slovenska himna / Prešernov trg

France Prešeren velja za najpomembnejšega slovenskega pesnika in njegovi romantični zapuščini se boste med obiskom v naši prelepi deželi težko izognili. Gotovo boste zagledali njegovo veličastno podobo na ljubljanskem Prešernovem trgu, pa slišali njegove verze v slovenski državni himni. Prešeren je povsod. Dovolite, da njegova legendarna ljubezen do žensk, vina in rokopisa navdihne tudi vas.

Prišli in ostali. 
Zgodnjekrščansko središče / Erjavčeva cesta 18

Sto let pred Kristusovim rojstvom in sto let po tem je v današnji Ljubljanski kotlini kraljevalo rimsko mesto Emona. Mesto je bilo pomembna postaja na trgovski poti in je vrh razvoja doseglo pod cesarjem Klavdijem (od 41 do 54 n. št.). Arheologi še danes ob vsakem večjem gradbenem podvigu odkrivajo nove starodavne zaklade, eden pomembnejših je bil na primer ta prelepi mozaik zgodnjekrščanske krstilnice. Že preprost poseg, kot je popravilo vodovodne napeljave, lahko odkrije izjemne najdbe in hkrati povzroči neskončne zamude pri gradnji, zato se moderni prebivalci Ljubljane pogosto šalijo na ta račun in neradi kopljejo v globino, če to ni res nujno.

Pobarvaj me nežno. 
Vurnikova hiša / Miklošičeva ulica 8

Slovito Vurnikovo hišo oziroma Zadružno gospodarsko banko na Miklošičevi je leta 1921 zasnoval arhitekt Ivan Vurnik. Zgradba je danes eden najlepših primerov poznega secesijskega sloga v Sloveniji in pomemben poskus iskanja »narodnega sloga«. Njena bogata fasada je prepletena z narodnimi motivi in elementi, ki jih je ustvarila dolgo spregledana roka arhitektove žene Helene Vurnik.

Raj za ustvarjalce. 
Poletno gledališče Križanke / Trg francoske revolucije 1 

Arhitekt Jože Plečnik je pustil svoj pečat na Dunaju in v Pragi, toda njegova prva ljubezen je bila gotovo njegovo domače mesto Ljubljana. Plečnikova Ljubljana je zbirka inovativnega klasicizma, navdahnjenega z antičnimi Atenami. Na srečo je njegova dediščina ohranila vrednost do današnjega dne in v povezavi z modernim urbanih razvojem sestavlja enkraten prostor, ki s svojo umetniško vrednostjo odlično ustreza vsakdanjim potrebam prebivalcev in obiskovalcev. Vodeni sprehodi po Plečnikovi Ljubljani z ogledom arhitektove javne knjižnice in Plečnikove hiše potekajo dvakrat tedensko oziroma po dogovoru

Prosti čas je čas za sprehod. 
Ljubljanski grad

Visoki stolp Ljubljanskega gradu je skozi zgodovino obveščal meščane o aktualnih dogodkih, obletnicah turških vpadov, požarih, naravnih nesrečah, verskih praznikih in, seveda, točnem času. Posebne priložnosti so zaznamovali mestni piskači, ki s trobentami in rogovi še danes nadaljujejo tradicijo v poletnih mesecih. Za vsakdanje priložnosti pa zadostuje grajska ura. 

Človeško telo. Zajamčeno najmanj 60 % vode. 
Robbov vodnjak / Mestni trg 

Vodnjak, ki ga je sredi 18. stoletja zasnoval Francesco Robba, nosi upodobitve treh moških figur, ki zlivajo vodo in predstavljajo tri kranjske reke, Ljubljanico, Savo in Krko. Od leta 2008 izvirna kiparska dela stojijo v Narodni galeriji Slovenije, na Mestnem trgu pa stoji za selfieje primernejša replika. Voda igra pomembno vlogo v slovenski narodni zavesti. Z več kot 9.000 m3 obnovljivih sladkovodnih virov na osebo na leto Slovenija ostaja visoko nad mejno vrednostjo 1.700 m3 in je prva evropska članica Evropske unije, ki je pravico do vode zapisala v svojo ustavo. 

Ravnajte previdno. 
Narodna in univerzitetna knjižnica / Turjaška ulica 1 

Današnji videz Ljubljane je močno zaznamoval arhitekt Jože Plečnik. Plečnikova Ljubljana je zbirka inovativnega klasicizma, navdahnjenega z antičnimi Atenami. Na srečo je njegova dediščina ohranila vrednost do današnjega dne in v povezavi z modernim urbanih razvojem sestavlja enkraten prostor, ki s svojo umetniško vrednostjo odlično ustreza vsakdanjim potrebam prebivalcev in obiskovalcev. Obiščite bližnjo Narodno knjižnico (s slovitimi kljukami v obliki konjskih glav) in sami izkusite vpliv prepletanja prostorskih značilnosti in človeškega duha.