Zgodba hotela Mrak

Hotel Mrak leži v središču starega mestnega jedra Ljubljane. Ko vstopite v preddverje, začutite prijetno toplo vzdušje, edinstveno po svoji zgodovini in lokaciji.

Zidovi hotela Mrak skrivajo zanimivo poetično zgodbo o slovenskem pisatelju in njegovi muzi, hotelski vrt pa dvesto let staro vinsko trto, ki še vedno nudi prijetno senco. To je bil dom znanega slovenskega pisatelja in dramatika Ivana Mraka.

Njegov oče Valentin Mrak je kot mladenič začel delati kot pomočnik v kuhinji enega od priznanih ljubljanskih gostišč. Ker je svoje delo opravljal vestno, je kmalu napredoval v pomočnika vodje in prevzel posle. Ko je kupil hišo in svoj posel ter družino preselil na sedanjo lokacijo hotela v bližini arheoloških izkopanin rimskega zidu, je bil nad njimi tako navdušen, da se je odločil svoje gostišče poimenovati Pri starem Rimljanu.

Gostišče je kmalu zaslovelo po odličnih slovenskih tradicionalnih jedeh in postalo priljubljen kraj srečanja različnih umetnikov, pisateljev, slikarjev, arhitektov, profesorjev in boemov. Bilo je lepo urejeno in je imelo dve gostinski sobi, poimenovani po znanih slovenskih pesnikih Prešernu in Aškercu. Plesne zabave, druženja in različna literarna srečanja so gostili v prostoru z oboki, ki je po hodniku vodil do čudovitega vrta in je bil znan kot »salon«. Tukaj je potekalo tudi prvo srečanje slovenske nacionalne vlade leta 1918. Pozneje so prostor spremenili v majhno jedilnico in ga posvetili spominu na dramatika in pisatelja Ivana Mraka. Leta 1916 se je gostišče Pri starem Rimljanu preimenovalo v gostišče Pri Mraku. Nekaj zgodovinskih fotografij je na ogled v pritličju hotela.

Karizmatični boem Ivan Mrak

Prvi lastnik Valentin je imel pet otrok. Najmlajši je bil slovenski dramatik in pisatelj Ivan Mrak (1906–1986), ki je v slovenski literaturi zagotovo pustil poseben pečat, predvsem zaradi svoje nekoliko ekscentrične, skrivnostne, karizmatične osebnosti. Znan je bil po pisanju himničnih tragedij v zapletenem, nekoliko vzvišenem slogu.

 

V času svojega življenja je veljal za velikega individualista, globoko zaverovanega v moč svoje umetnosti. Živel in delal je tudi v Parizu, Pragi, Münchnu in Zagrebu. Literarni kritiki in zgodovinarji ga opisujejo kot človeka visokih etičnih načel, ki je preziral nenačelno vedenje in hinavščino.

Pogosto se je upiral uveljavljenim družbenim normam in takratna mladina ga je videla kot »simbol svobode in živi primer upornika«. Poročen je bil z enajst let starejšo slovensko slikarko in umetnico Karlo Bukovec, svojo muzo. Oba sta živela in delala v tej hotelski stavbi.

Vrt

Vrt gostišča so krasili oleandri, palme in stara vinska trta, ki še danes zagotavlja senco in daje vrtu poseben čar. V lepem toplem vremenu na vrtu postrežemo zajtrk in pijačo, po predhodnem dogovoru pa tudi kosila ali večerje ter organiziramo dogodke za zaključene družbe. Vsak september tukaj poteka poseben dogodek: tradicionalna trgatev.

Od leta 2016 je hotel v lasti družine Kuharič, ki skuša hotelu vdihniti sodobnost, hkrati pa s posluhom za kulturo ohranja njegovo bogato tradicijo.